כל הידוע נכון לכרגע - פיצויים לעסקים במלחמת חרבות ברזל
במאמר זה ננסה לפרט בשפה הפשוטה ביותר את מה שמגיע לכם לעסקים בכל מדינת ישראל בעקבות מלחמת חרבות ברזל. אנו נשתדל לעדכן בכל מה שידוע בנושא זה – ולתת לכם את המענה הפשוט ביותר על מנת שכולנו נוכל להבין את המתווה שמתגבש, ולהבין איפה אנחנו כעסקים עומדים בתוך המתווה הזה של הפיצויים לעסקים בגין מלחמת חרבות ברזל.
נכון לכרגע בכל נושא הפיצוי מלחמת חרבות ברזל ישנה חלוקה ל-3 קבוצות של עסקים שנושא הפיצויים לעסקים בגין מלחמת חרבות ברזל:
החלוקה היא לפי 3 סוגי עסקים
כל הכתוב כאמור הינו על פי הפרסומים נכון לכתיבת מאמר זה!
עוטף עזה ואשקלון
לעוטף עזה ואשקלון (שעדיין רישמית לא נכנסה חוקית לעוטף עזה- אבל אמורה להכנס) מגיע פיצויים מסוג אחר - שלו עדיין אין הוראות מפורשות.
עסקים עד מחזור שנתי של 300 אלף ש"ח בשנת 2022
נזק עקיף, חישוב מדויק בהמשך. הקלות למעסיקים שיש להם עובדים במילואים ואמורים לשלם משכורת מלאה לאותם עובדים. כל הפרטים בהמשך המאמר.
עסקים עם מחזור מעל של 300 אלף ש"ח בשנת 2022
נכון לכרגע ממה שאנחנו מבינים אין מתווה מיוחד אחר שונה אבל המטרה היא לחלוטין להפריד בין העסקים הקטנים לעסקים הגדולים.
עוטף עזה ואשקלון
נכון לכרגע – אשקלון באופן רשמי עוד לא נכנסה על פי חוק לכל עוטף עזה. ב24.10.2023 אמורה להיות ועדה בכנסת שתאשר את אשקלון כעיר שתקבל את הפיצויים כמו עוטף עזה.
באופן עקרוני – הפיצויים שמגיעים לתושבי עוטף עזה ואשקלון הוא החזר מלא על כל הנזק שנגרם להם ולעסק עקב המלחמה. מדובר על הנזק העקיף כמובן.
נזק ישיר- מדובר על פגיעה פיזית של רקטה או חלקיה ברכוש/מבנים של תושבי העוטף ויש להפריד את הפיצוי הזה מהפיצוי העקיף לעסקים כרגע.
מקדמה על חשבון הפיצויים - בגין מלחמת חרבות ברזל
אז איך מגישים את הבקשה לקבלת המקדמה בגין הפיצויים של מלחמת חרבות ברזל?
נכנסים לקישור לעיל, שוב שימו לב- רק יישובי עוטף עזה ובקרוב גם אשקלון יוכלו לבקש את המקדמה הזאת! אז על מה צריך ללחוץ? תעכבו אחרי המסכים הבאים:
לאחריו יופיעו מספר עמודים שתצטרכו לאשר וללחוץ על הכפתור “הבא”. ותקבלו אישור על ההגשה.
כרגע לא ידוע מתי הפיצוי בגין מלחמת חרבות ברזל יכנס לחשבונכם, ממה שידוע המדינה תעשה את מירב המאמצים שהכספים יכנסו לחשבונות העוסקים כמה שיותר מהר.
מסלול אדום - מלחמת חרבות ברזל
ניתן כבר עכשיו להגיש בקשה לפיצויים על כל הנזק שנגרם לנו כעוסקים באזור העוטף- אבל- ההמלצה שלנו כרגע בגלל שהמלחמה עדיין לא נגמרה – ואנחנו לא יכולים עדיין לאמוד את כל הנזק שנגרם – לא להגיש את התביעה הזאת עד שלפחות נדע מה הנזק המדויק שנגרם מהמלחמה וכן עד שהמלחמה תגמר!
קישור לבקשת הפיצויים במסלול אדום – כאן.
אנחנו כרגע לא נרחיב בנושא – כי נכון לכרגע זה לא נכון להגיש את הבקשה הזאת- כי לא ניתן אחר כך להשלים עם פיצויים נוספים!
מה קורה עם כל שאר העסקים שאינם מוגדרים כעוטף עזה או אשקלון- מבחינת פיצויי מלחמה חרבות ברזל?
קודם כל בואו נבדיל בין פיצויים ישירים ופיצויים עקיפים.
פיצוי ישיר- מדובר על מי שהרכוש שלו או הבית שלו נפגע מהמלחמה- כגון בית שנפגע או המכונית או כל דבר- פה אותם אנשים יקבלו החזר מלא על הנזק שנגרם לרכוש שלהם.
נזק עקיף- מדובר על הנזק שנגרם בצורה עקיפה לעסק שלכם בעקבות המלחמה.
פה המדינה מדברת על מענק המשכיות. אז מה זה המענק הזה ואיך הוא בעצם יחושב?
פה אנחנו מתחלקים ל-2 קבוצות- עסקים עם מחזור שנתי של עד 300,000 ש”ח נכון לשנת 2022, ועסקים עם מחזור של מעל ל-300,000 ש”ח נכון לשנת 2022.
ראשית, בואו נסביר מה הוא “מחזור”– מחזור הכנסות בעצם זה סך ההכנסות של העסק – לשנת 2022 ללא הסתכלות על ההוצאות בכלל. הכנסות נטו בלבד!
נוסח הפיצויים לכלל הארץ
מענק המשכיות עסקית- מדובר על מענק שמטרתו להעניק מענק ראשוני, מהיר ורוחבי לעסקים. מענק זה ישקף הוצאות קבועות של העסק וכן השתתפות ברכיב השכר, המענק יינתן בצורה דיפרנציאלית כך שעסק שנפגע יותר, יקבל יותר. המענק יינתן לעסקים שמחזור הפעילות שלהם היא עד 400 מיליון ש”ח וקיימת ירידה במחזור של מעל ל-25% בחודש אוקטובר לדיווח חד חודשי או 12.5% לדיווח דו חודשי.
לגבי עסקים חדשים- נכון לכרגע אין מתווה- אבל רשות המיסים מעדכנת כי יינתן מענה נקודתי לעסקים חדשים.
מי זכאי למענק המשכיות?
אני שוב חוזרת ומדגישה כי החוק עדיין לא עבר- ומדובר על מתווה כרגע – שכולנו מחכים שיאושר.
מי שזכאי נכון לכרגע למענק זה זה עסקים שמחזור ההכנסות שלהם הוא מתחת ל 400 מיליון ש”ח לשנת 2022.
שימו לב לתנאי השני- אם אתם מדווחים חד חודשי למע”מ – כל חודש בחודשו – ההשוואה של ירידת במחזורים תהיה של חודש אוקטובר 2023 לעומת חודש אוקטובר לשנת 2022 – ונבחן ירידה של מעל ל-25% בין שניהם.
אם הנכם מדווחים דו חודשי- מה שאומר שאתם מדווחים למע”מ כל חודשיים- ההשוואה תהיה של מחזור הכנסות ספטמבר אוקטובר 2023 לעומת ספטמבר אוקטובר 2023 (פה ידוע על אופציות נוספות להשוואה שבוקשו נכון לכרגע שוב, בגלל שהחוק עדיין לא נכנס- זה המצב שמתואר). במצב כזה – ירצו לראות ירידה של מינימם 12.5% (חצי מ25%), לעומת אותה התקופה אשתקד.
מה מקבלים במענק ההמשכיות?
נכון לכרגע יש מתווה שמדבר על פיצויים שתלויים גם באחוז הירידה במחזורים, גם חישוב שנכנס בגין ההוצאות שלכם לתקופה אשתקד (שימו לב- המדינה רוצה להשתתף בהוצאות הקבועות של העסקים ולא בהפסד ההכנסות!) וכן בתוספת לזה יהיה מענק שיחושב על פי הוצאות השכר של המעסיקים שגם הוא ישולם באופן יחסי של 60% בלבד!
נוסחת המענק - כמה בעצם כסף נקבל?
ניתן לראות את הנוסחא לחישוב המענק עצמו.
מדובר על מענק גם של רכיב השכר- וגם – של רכיב התשומות (תשומות זה ההוצאות של העסק).
בואו ניתן דוגמא על מנת להבין את החישוב.
אם מדובר על עסק שמדווח דו חודשי, וישנה אצלו ירידה ל 80% מהמחזור הכנסות שלו,
במצב כזה הוא יקבל:
- 80% פגיעה * הוצאות השכר ששולמו * 60% (לשם הדוגמא בואו נניח שמדובר על 10,000 ש”ח הוצאות שכר). במצב כזה אותו עוסק יקבל 10,000 ש”ח * 80% * 60% = 4,800 ש”ח.
- בנוסף יקבלו מענק המשכיות לפי החישוב הבא: 18% כפול התשומות שהיו לו באותה תקופה מקבילה אשתקד. נניח שסך ההואות שלו שדווחו אשתקד היו 15,000 ש”ח, אז הוא צפוי לקבל עוד : 15,000 *18% = 2,700 ש”ח.
בדוגמא שלנו אותו עוסק שנפגע כמעט לחלוטין, כזכור לכם 80% יקבל מענק מהמדינה בסך של 4,800 ש”ח + 2,700 ש”ח = 7,500 ש”ח ללא קשר לסכום ההכנסות שהוא נפגע בהם!